Knjiga – Kako kreirati zdravje in vitalnost

20,00

Zdravje je zelo kompleksno vprašanje. Če želimo biti zdravi, vitalni in močni v vseh pogledih, se moramo obrniti v temeljna področja delovanja našega organizma. Zagotoviti si moramo temeljne pogoje normalnega delovanja organizma. Temeljni pogoj je, da so naši notranji organi na svojem anatomsko določenem mestu, da limfni sistem nemoteno deluje, da so vsi sklepi okostja na svojem anatomsko določenem mestu, da kri nemoteno in pravilno kroži po telesu (dotok krvi v glavo in odtok iz nje, da so naši možgani nemoteno in pravilno prekrvavljeni), da dovolj spimo in imamo kakovostno spanje.

 

Kategorija:

Opis

Pred vami je prva knjiga iz sklopa knjig s področja zdravja z naslovom Kako kreirati zdravje in vitalnost.

V celotnem sklopu knjig bomo obravnavali tematiko, kako postati in ostati zdrav. Zdravje na naša največja vrednota. Kakšen odnos imamo do svojega zdravja? Dovolj dobro skrbimo za svoje zdravje, za svoj čustven svet, svojo energijo, svoj mir itn.? Odgovor je – ne. Nikoli ne skrbimo dovolj za svoje zdravje, zato se pojavljajo raznovrstne bolezni.

Cilj sklopa knjig je podati razne napotke, nasvete, pobude in namige, kako kreirati svoje zdravje in ga vzdrževati. Časi so zelo razgibani in na trenutek zelo negotovi. Kako jih živeti in preživeti? Po našem prepričanju je najpomembnejše, da zagotovimo, kreiramo in vzdržujemo močan imunski sistem. Skrbimo za telesno, energetsko, čustveno stabilnost. To kar nosimo v sebi, moramo dati ven iz sebe.

Skrb za telesno stabilnost (dovolj gibanja, telesna aktivnost), čustvena stabilnost (poznati svoj čustveni svet, ustvarjati in vzdrževati svoj notranji mir, mir v srcu, duhu in umu), prehrana (poslušati sebe, kaj ti telo sporoča in si ne škodovati, vrnitev k naravi), izobraževanje in ozaveščanje v smeri svobodnega, neodvisnega, kreativnega življenja.

Zdravje je največja vrednota. Se strinjate? Kaj sploh je zdravje. Kakšna je definicija zdravja?

Zdravje je stanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, in ne le odsotnost bolezni ali napak. Po novejših spoznanjih in stališčih Svetovne zdravstvene organizacije je zdravje celovit in dinamičen sistem, ki je sposoben prilagajanja vsem vplivom okolja ter omogoča posamezniku in skupnosti opravljati vse biološke, socialne in poklicne naloge ter preprečevati bolezen, onemoglost in prezgodnjo smrt. Sodobna definicija zato opredeljuje zdravje kot splošno vrednoto in bistveni vir za ustvarjalno in kakovostno življenje slehernega posameznika in skupnosti kot celote. Zdravje je po tej definiciji dinamično ravnovesje telesnih, duševnih, čustvenih, duhovnih, osebnih in socialnih prvin, ki se kaže v zmožnosti nenehnega opravljanja nalog in prilagajanja okolju. V tem smislu zdravje in skrb zanj nista le interes posameznika, medicinske stroke ali inštitucij zdravstvenega varstva, marveč odgovornost celotne družbene skupnosti. Mnogi to odgovornost in uresničevanje teh dolžnosti v smislu skrbi za javno zdravje, kar je še posebej vidno pri nalezljivih boleznih, zanemarjajo.

Zdravje je temelj socialnega in gospodarskega razvoja ter odsev razmer v družbi v posameznem zgodovinskem obdobju. Je odsev preteklih in sedanjih dogajanj, učinkov dednosti in okolja ter človekovega odzivanja.

Na zdravje vplivajo biološke, socialne, kulturne, tehnološke, psihološke, demografske, politične in civilizacijske razmere ter odzivanje zdravstvenega sistema na zdravstvene potrebe ljudi.

Zdravje in zdravstvene kondicije še ni mogoče neposredno kvantitativno meriti, zato so v zdravstveni praksi uporabljani posredni kazalniki : integriteta organizma, njegovo delovanje in njegova sposobnost prilagajanja ter subjektivno doživljanje zdravja. Lahko pa se zdravstvena kondicija posamezne populacije ocenjuje s pomočjo kazalcev zdravstvene statistike. pri ocenjevanju zdravstvenega stanja prebivalstva se raziskujejo med drugimi tudi rodnost, obolevnost, invalidnost, umrljivost, povprečna pričakovana življenjska doba, kulturna kondicija, ekonomsko stanje …

Za posameznikovo zdravje in njegovo kakovost življenja so vsekakor pomembne okoliščine, v katerih živi.

Za vzdrževanje oziroma izboljšanje zdravja niso pomembni le medicinski ukrepi, temveč tudi ustrezen življenjski slog posameznika in družbe.

Avtorja knjige, Miranda Pavšič in Brane Jurgec

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Knjiga – Kako kreirati zdravje in vitalnost”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja