Sprehodi v naravi so naravno zdravilo

Skoraj dve tretjini naše lepe države Slovenije pokrivajo gozdovi. V naravi se znajdemo tudi v velikih mestih; Ljubljana je zelena, kljub temu, da je glavno mesto. Skratka, zelo smo lahko hvaležni za okolje, v katerem živimo, in za lepote, ki nas obdajajo.

Verjamem, da smo že vsi izkusili pomiritev, ki se zgodi v telesu in srcu, ko pridemo z dolgega sprehoda v naravi, plavanja v morju ali pohoda po gorah. Narava nas očisti, osveži in prebudi. Zakaj jo torej tako malokrat uporabimo za naše zdravje? Naša telesa so prepolna tablet, kapsul in sirupov; veliko Slovencev utopi svoje težave tudi v alkoholu.

Narava nam ponuja edinstveno priložnost, da se poglobimo vas in najdemo svojo resnico. Namesto, da popoldne preležimo na kavču in razmišljamo, kako življenje ni pravično, se raje odpravimo v gozd ali park in se prepustimo naravi. Narava ima nekakšno moč, da v nas prebudi resnico; če ste se v gozd odpravili zmedeni, boste iz njega odšli odločeni in zbrani.

Ne samo, da drevesa proizvajajo kisik in tako v naravi najlažje razmišljamo, temveč nudijo tudi dom neverjetnim bitjem, ki živijo v popolnem sožitju z naravo. Ne moremo si pomagati, da ne bi začutili te prvinske energije, ko se umaknemo od naprav, ki so nas popolnoma zasužnjile. Drevesa morda res niso enaki ravni inteligence kot živali in ljudje, a v primeru napada vseeno pošljejo signal drugim drevesom. Kako izjemna so ta visoka čudesa!

Verjamem, da v naravi izpustite iz sebe vsa negativna čustva, saj ste obdani s pozitivno energijo in temu primerno se naravna tudi vaše telo. Le tako bi vaša negativna čustva lahko premagala energijo, ki jo oddajajo drevesa in rastline? Zato smo v naravi tako dovzetni za svoja čustva in lahko razmišljamo o pomembnih odločitvah, kajti čustveno nas nič več ne omejuje.

Napolnite se z energijo dreves, z lepoto posameznega lista, z objemanjem drevesnega stebla in s poslušanjem živali, ki prebivajo v naravi. Pozdravite sonce v objemu dreves in se vsak dan odločite, da boste naravi pustili, da vas ozdravi. Ozdravi bolezni, srčnih bolečin, jeze, žalosti, stresa … Pustite, da vas narava, ki je bila tukaj pred nami in skriva vse skrivnosti sveta, pozdravi in nam pomaga do boljšega počutja. 

Narava nikoli ne zapre vrat, vedno vam je odprt njen dom, ki vas vabi v svoje prostore in vam na pladnju ponuja bogastvo vseh vrst. Narava je prekrasna gostiteljica in vam bo vedno na voljo, če ji boste le izkazovali spoštovanje. Kajti ko uničimo naravo, uničimo sebe. In njena moč prekaša tisoče mož, ki so se skušali boriti proti njej; samo poglejte, kaj se sedaj dogaja z Zemljo. Klimatske spremembe so odgovor narave na naše nespoštovanje tega, kar nam ponuja. 

Upravičeno lahko trdimo, da naravi dolgujemo vse, kajti brez nje se ljudje nebi razvili v bitja, kakršna smo danes. Držimo skupaj in si pomagajmo. Narava vas bo ozdravila brez prošenj, kar lahko naredite vi, pa je to, da se poučite o okolju in vsak dan pripomorete k njenemu preživetju.

Sprehodi v naravi so naravno zdravilo

Avtor članka Ivan Jurgec – www.ivanjurgec.com