Tatvine prenosnih računalnikov

Na svojem domu imate skoraj verjetno računalnik in ga uporabljate, še posebej sedaj, ko se veliko dogaja virtualno, pa naj si bo to namizni računalnik ali pa prenosni računalnik. Eden od predmetov, ki ga storilci kar pogosto ukradejo iz stanovanja, stanovanjske hiše, podjetja … je prav gotovo računalnik, večinoma so to prenosni računalniki. 

Večina oškodovancev po tatvini ne ve o računalniku nobenih podatkov oz. posebnosti, kar ni dobro, saj je delo preiskovanja Policije s tem oteženo. Zakaj? Ker ko policisti obravnavajo osumljence kaznivih dejanj, velikokrat v postopkih zasežejo različne predmete, npr. v tem primeru računalnik. Policisti ob zasegu točno vedo za kakšen računalnik se gre, ker ga je potrebno pri tem podrobno opisati, vendar, če ne razpolagajo s podatki ukradenega računalnika od oškodovanca, s katerimi bi lahko primerjali podatke ne morejo vedeti čigava last je in ga ne morejo vrniti. 

Zato bi vsak uporabnik oz. lastnik računalnika moral vedeti o svojem računalniku vsaj določene podatke, kot so naprimer znamka, tip, posebnosti, …, bilo bi dobro, če bi imeli morda računalnik, kakšne prospekte … vsaj to bi bilo za začetek dovolj. Seveda, pa je priporočljivo, da imate o predmetu, v tem primeru o računalniku bolj podrobne podatke, kateri bodo lahko Policiji pomagali tako pri dokazovanju in v kasnejšem postopku pri vrnitvi predmeta lastniku. 

Zato vam bom sedaj predstavil način, kako si lahko sami v času, ko še imate v posesti računalnik pridobite podrobnejše podatke o svojem računalniku, tudi če o njem ne veste ničesar.

Te podatke dobite s pomočjo določenih programov, ki vam omogočajo izpis podatkov o vaši strojni opremi in operacijskem sistemu, ki so ali že nameščeni na vašem računalniku, ali pa jih je potrebno namestiti. Tukaj je pač odvisno kateri operacijski sistem imate nameščen na vašem računalniku, večina ima nameščen Windows, se pa število uporabnikov sistema Linux povečuje. Tudi sam se prešel na Linux in lahko z zagotovostjo povem, da se na Windows ne vračam več. Seveda so tukaj še uporabniki Mac in drugih, sam spodaj predstavljam možnosti za Windows in Linux.

Da vam vsega podrobno ne zapisujem, sem na spletni strani Youtube našel posnetke, ki celotni proces na več enostavnih načinov lepo prikazuje, vi morate samo slediti navodilom (video posnetki so v angleškem jeziku). Lahko pa zelo podrobne podatke dobite s programom Everest Ultimate Edition. 

WINDOWS

LINUX

Naredite si izpis podatkov o vaši strojni opremi in operacijskem sistemu v datoteki (DOC) in si ga shranite na CD, USB. Ne pozabite si računalnika fotografirati, morda na kakšnem predelu označiti. V primeru, da bi vam računalnik ukradli, te podatke predložite kot prilogo ob prijavi policistom. Na podlage izpisa ter s primerjavo morebitnega zaseženega računalnika storilcu se lahko ugotovi, da je morda prav zasežen računalnik vaš. 

Lahko pa si seveda na vaš računalnik oz. prenosni računalnik namestite program, ki vam bo v primeru, da bi bil vaš računalnik ukraden in bi ga tat uporabljal v internetne omrežju sporočil lokacijo, kje se računalnik nahaja, fotografiral bo tatu in vam sliko poslal in vam dostavil še mnoge druge podatke, katere boste lahko posredovali Policiji, katera bo imela veliko več možnosti, da bo izsledila vaš ukraden računalnik. 

Eden od res dobrih programov oz. aplikacija je program PREY, ki ga lahko namestite na računalnik, telefon, tablico … Več o tem programu si lahko preberete na njihovi spletni strani www.preyproject.com

Če potrebujete nasvet, pomoč, ... nas kontaktirajte.