Vlomi v stanovanja

Vlomi v stanovanja se v večini primerov zgodijo z vlomov skozi vhodna vrata stanovanja, v kolikor pa je stanovanje v pritličju, pa lahko pride do vloma ali skozi okno oz. balkonska vrata. Torej, če živite v stanovanju, ki je višje od pritličja je v vašem primeru manjša verjetnost, da bi vlomilec vlomil v vaše stanovanje skozi balkon, čeprav ni izključeno, saj so posamezni primeri, ko je vlomilec splezal tudi nekoliko višje od pritličja ter vlomil v stanovanje skozi okno oz. balkonska vrata. 

Če živite v stanovanju v pritličju, boste morali za zagotovitev varnega stanovanja poskrbeti za protivlomno zaščito tako glavnih vhodnih vrat z notranje strani stanovanjskega bloka oz. za zaščito okna in vrat na balkonu. V tej zvezi vam priporočam namestitev protivlomnih varoval za okna, ki jih lahko dobite v naši trgovini – Kliknite tukaj in si poglejte ponudbo.

Najprej se osredotočimo na glavna notranja vrata in si poglejmo najbolj pogoste načine vloma :

  1. vlamljanje s silo telesa. To pomeni, da vaša vhodna vrata, še posebej, če so v slabšem stanju (niso protivlomna) vlomilec vlomi tako, da s silo telesa potiska vrata v notranjost, brca v vrata v predel kljuke oz. ključavnice oz. drugače. Pri tem na vratih povzroči poškodbe v predelu ključavnice. Vse je tudi odvisno ali so vrata lesena, kovinska, ali je ključavnica enkrat ali dvakrat zaklenjena. 
  2. vlamljanje z orodjem, kot naprimer izvijač ali montirno železo “pajser”. Ko vlomilec uporablja pri vlomu orodje, z njim deluje v predelu ključavnice, tako da predmet potiska med vrata in podboj vrat in širi vrata v notranjost in poškoduje ključavnico oz. predel okoli ključavnice. Tudi tukaj je odvisno, kako hitro bo storilec vlomil, če so lesena vrata ali kovinska, če je enkrat ali dvakrat zaklenjeno, vendar ponavadi vlomilci nimajo težkega dela. 
  3. vlamljanje z lomljenjem cilindričnega vložka. Tudi ta način vloma je v zadnjem času vedno bolj uporaben s strani vlomilcev, saj s primernim orodjem, odlomijo zunanji del cilindričnega vložka, nato pa skozi odprtino s primernim orodjem odklenejo vrata. Izkušen vlomilec, lahko na takšen način zelo hitro vstopi v stanovanje. 

Sedaj pa v kolikor vlomilec vlamlja skozi balkon, ponavadi vlamlja s primernim orodjem (izvijač, pajser) skozi okno ali balkonska vrata, tako da med vrata in okvir vrat potiska predmet in s silo rok potiska okno ali vrata v notranjost, še posebej v predelih kjer je na oknih nameščen zatič zapiralnega mehanizma. Če pa na takšen način ne uspe, je veliko primerov, da vlomilec razbije steklo na oknu ali vratih ter si z notranje strani odpre vrata ali okno ter vstopi v notranjost stanovanja. Tukaj je rešitev, da na steklo z zunanje oz. notranje strani namestite protivlomno folijo. Kot dodatek lahko z notranje strani namestite kljuko za okna s ključavnico, ki bi v primeru razbitja stekla preprečila storilcu, da bi si lahko odprl okno ali vrata. V nadaljevanju bo storilec skoraj verjetno odstopil od vloma, saj je zelo malo primerov, da bi potem storilec razbil celotno steklo na oknu ter si tako naredil odprtino skozi katero bi nato splezal v notranjost. 

Seveda bi bila najbolj idealna rešitev, če bi si lahko vsakdo vgradil kvalitetna protivlomna vrata s primerno zaščito, vendar vem, da to v večini primerov ni izvedljivo zaradi cene in zato je potrebno poskrbeti nekoliko drugače za varnost.

  • vgradnja kvalitetnega proti vlomnega cilindričnega vložka

Kot sem že zapisal, je eden od pogostih vlomov v stanovanja, lomljenje cilindričnega vložka in nato vstop v stanovanje in nažalost odtujitev predmetov. Za več o tem načinu vloma si preberite na povezavi Lomljenje cilindričnega vložka (klikni tukaj), kjer vam je predstavljena tudi zaščita. Če na kratko predstavim rešitev pred vlomi z lomljenjem cilindričnega vložka je to vgradnja ABS protivlomnega cilindričnega vložka. Več o ABS proti vlomnem cilindričnem vložku si preberite na povezavi ABS proti vlomni cilindrični vložek (klikni tukaj)

  • vgradnja prečne zapore na notranji strani vrat
Z vgradnjo kvalitetne notranje prečne zapore boste z zagotovostjo preprečili oz. onemogočili vlomilcev vstop v notranjost, če bodo npr. poskušali vlomiti z brcanjem, s silo telesa, orodjem (izvijač, pajser), pa tudi delno v primeru lomljenja cilindričnega vložka. Zakaj delno? Prečna zapora se zaklepa z zunanje strani ponavadi tudi z cilindričnim vložkom in vlomilec, ki je izkušen z lomljenjem cilindričnih vložkov lahko tudi zlomi vložek na zapori in jo sprosti. To je možno, sam sem mnenja, da se to v večini primerov ne zgodi. Zato prav gotovo priporočam vgradnjo prečne zapore. Pri uporabi prečne zapore je zelo pomembno, da v kolikor jo vgradite, da jo tudi redno uporabljate in zaklepate. Velikokrat se zgodi, da se vhodna vrata zaklenejo, prečna zapora pa ne. V tem primeru vam vgrajena prečna zapora ne bo koristila. 
  • označevanje in fotografiranje predmetov 

Vlomilci v večini primerov odnesejo denar oz. zlatnino, seveda pa se zgodi, da ukradejo še kakšne druge stvari kot so npr. prenosni računalnik, telefoni, denarnice, torbice, bančne kartice, TV … 

Vsekakor vam priporočam, da si naredite popis vseh vrednih predmetov, ki jih imate doma, vsakega posamezno fotografirate, njihove karakteristike in fotografije shranite na DVD ali USB ter ga dopolnjujte v primeru nakupa novih izdelkov. V primeru, da so vam predmeti ukradeni fotografije posredujte policistom.

Ker vlomilci v večini  primerov ukradejo denar in zlatnino, vam priporočam, da denar in zlatnino shranite v manjši ali večji sef, katerega vam zelo priporočam, da si ga na nek skrit del stanovanja v kolikor je to možno vgradite lahko v zid ali v tla. V kolikor pa nimate sefa, lahko denar in zlatnino shranite v neko posodico, dobijo se zelo priročni manjši sefi – posodice, npr. v obliki konzerve, škatle, knjige, s posebnim prostorom za shranjevanje predmetov. Če imate “sef” v obliki knjige, ga vstavite med knjige, če pa imate “sef” v obliki konzerve, pločevinke, ga skrijte oz. vstavite nekje v kuhinji. Zakaj v kuhinji, ker tam je zelo zelo majhna verjetnost, da bo vlomilec pregledoval predale in omarice. 

To je nekaj priporočil, ki bi vam lahko pripomogla k preprečitvi vloma oz. k preprečitvi, da vam vlomilci odtujijo predmete iz stanovanja. Seveda vam še priporočam, da se o tem pogovarjajte s sosedi, opazujte dogajanje v stanovanjskem bloku in okolici, ko ste doma in če opazite kaj sumljivega, si to zapišite (gibanje sumljivih oseb, zvonenje oz. trkanje, spraševanje neznancev, sumljivi avtomobili …). Bi bilo pa smiselno, da o tem preventivno obvestite policiste pristojne policijske postaje, kjer živite ali pa se povežite s vodjo policijskega okoliša ter mu prenesite vaša sumljiva opažanja. Za policiste je vsaka informacija o sumljivem dogajanju v bližini stanovanjskih hiš dobrodošla. 

ZELO POMEMBNO OBVESTILO

V primeru, da se vam zgodi vlom je ZELO POMEMBNO, da ostanete zunaj in ne vstopate v stanovanje, ker boste lahko uničili različne sledi, ki so jih vlomilci pustili na kraju, razen v primeru, da bi bil storilec še na kraju. Pa še v tem primeru bodite previdni, če resnično lahko sami primete vlomilca naredite to, v nasprotnem primeru pa se ne izpostavljajte nevarnosti in si raje o vlomilcu in npr. vozilu zapomnite čimveč podatkov. O vsem pa takoj obvestite policijo. Kaj vam je bilo ukradeno, boste pogledali na koncu, ko bodo policisti opravili ogled vloma. 

Če potrebujete nasvet, pomoč, ... nas kontaktirajte.