Vlomi v stanovanjske hiše

Večino vlomov v stanovanjske hiše se zgodi skozi okno ali skozi balkonska vrata in sicer tako, da storilec z neznanim predmetov (večinoma je to izvijač ali montirno železo – “pajser”) vlomi okno ali balkonska vrata in si omogoči vstop v notranjost hiše.

Poglejte si primer vloma skozi okno (Vir - Youtube)

Več kot 80 % vlomov v stanovanjske hiše se zgodi skozi okno oz. balkonska vrata, zato je priporočljivo, da se daje večji poudarek na zaščito oken in balkonskih vrat. V tej zvezi vam priporočam namestitev protivlomnih varoval za okna, ki jih lahko dobite v naši trgovini – Kliknite tukaj in si poglejte ponudbo.

V nadalje se kar precej vlomov izvrši z razbijanjem stekla na oknu oz. balkonskih vratih. Storilec pogosto v steklo vrže kakšen predmet (velikokrat kamen), nato pa skozi nastalo odprtino z notranjosti odprejo okno s kljuko. Tukaj je rešitev, da na steklo z zunanje oz. notranje strani namestite protivlomno folijo. Kot dodatek lahko z notranje strani namestite kljuko za okna s ključavnico, ki bi v primeru razbitja stekla preprečila storilcu, da bi si lahko odprl okno. V nadaljevanju bo storilec skoraj verjetno odstopil od vloma, saj je zelo malo primerov, da bi potem storilec razbil celotno steklo na oknu ter si tako naredil odprtino skozi katero bi nato splezal v notranjost. Tega skoraj zagotovo ne bo naredil, je pa možno, da bo poskušal vlomiti pri kakšnem drugem oknu ali vratih.

Določen del vlomov v stanovanjske hiše pa storilci izvršijo, tako da s silo telesa (brco, potiskanjem) ali pa z ostrim predmetom (ponavadi sta to ali izvijač oz. montirno železo – pajser) vlomijo vhodna vrata. V obeh primerih delujejo v predelu ključavnice, tako, da se uniči predel okoli ključavnice, zaradi česar zaklepni mehanizem popusti in se vrata odprejo. Odvisno je seveda od samih vrat, ali so lesena, PVC, masivna, …

Zdaj, da bi vlome preprečili, vam v nadaljevanju svetujem naslednje. Preden pa vam zaupam teh nekaj načinov, pa vam moram povedati, da se je potrebno zavedati, da 100 % varovanja ni, vi lahko samo z različnimi načini in aktivnostmi preprečite vstop v hišo oz. preprečite, da se storilec ne bo odločil, da bo vlomil v vašo hišo.

  • Osvetlitev zunanjosti in notranjosti hiše

Priporočam vam, da zunaj okoli stanovanjske hiše namestite več luči, od katerih naj bodo ena stalno vklopljena, na nekaterih predelih pa lahko namestite luči na senzor, da se vklopijo, ko nekdo pride v bližino.

V jesenskem in zimske času vam priporočam, da v popoldanskem in večernem času, ko se stemni oz. v temi in ko vas ni doma, da pustite v notranjosti hiše prižgano eno ali dve luči. To pa zato, ker bo storilec predvideval, da je nekdo doma, kar ga lahko odvrne od vloma.

  • Namestitev varnostnih kamer zunaj in v notranjosti hiše

Priporočam vam namestitev varnostnih kamer, ki nadzirajo različna mesta okoli stanovanjske hiše. Nekatere kamere naj bodo vidne, nekaj kamer pa bi bilo smiselno imeti nameščenih manj opazno – skrito, ker se lahko zgodi, da storilec, ki bi se kljub temu odločil vlomiti, lahko onesposobi vidno kamero, dogajanje pa lahko nato posname kamera, ki je skrita. Prav tako bi bilo smiselno imeti v notranjosti hiše, npr. na hodniku, stopnišču, … nameščeno kamero, da bi snemala dogajanje v notranjosti.

  • Namestitev alarmne naprave v stanovanjski hiši
Istočasno vam priporočam, da v stanovanjski hiši namestite alarmno napravo. Danes ni več cenovno tako nedostopna namestitev alarmne naprave v stanovanjski hiši, seveda je odvisno za kakšen sistem se boste odločili. Seveda bi vam priporočal namestitev kompletnega kombiniranega alarmnega sistema, vendar sem sam prepričan, da je lahko učinek, da vlomilca preženete iz stanovanjske hiše tudi z alarmno napravo cenejše izvedbe, tudi npr. s samo enim senzorjem gibanja. Odvisno je seveda, kje senzorje namestite, jaz bi vam priporočal, da jih namestite v predelu stopnišča oz. hodnika pred spalnico, kopalnico, ker to so prostori, kjer se bo vlomilec prav gotovo gibal. 
  • označevanje oz. fotografiranje predmetov

Vlomilci v večini primerov odnesejo denar oz. zlatnino, seveda pa se zgodi, da ukradejo še kakšne druge stvari kot so npr. prenosni računalnik, telefoni, denarnice, torbice, bančne kartice, TV … 

Vsekakor vam priporočam, da si naredite popis vseh vrednih predmetov, ki jih imate doma, vsakega posamezno fotografirate, njihove karakteristike in fotografije shranite na DVD ali USB ter ga dopolnjujte v primeru nakupa novih izdelkov. V primeru, da so vam predmeti ukradeni fotografije posredujte policistom.

Ker vlomilci v večini  primerov ukradejo denar in zlatnino, vam priporočam, da denar in zlatnino shranite v manjši ali večji sef, katerega vam zelo priporočam, da si ga na nek skrit predel hiše vgradite lahko v zid ali v tla. V kolikor pa nimate sefa, lahko denar in zlatnino shranite v neko posodico, dobijo se zelo priročni manjši sefi – posodice, npr. v obliki konzerve, škatle, knjige, s posebnim prostorom za shranjevanje predmetov. Če imate “sef” v obliki knjige, ga vstavite med knjige, če pa imate “sef” v obliki konzerve, pločevinke, ga skrijte oz. vstavite nekje v kuhinji. Zakaj v kuhinji, ker tam je zelo zelo majhna verjetnost, da bo vlomilec pregledoval predale in omarice. 

To je nekaj priporočil, ki bi vam lahko pripomogla k preprečitvi vloma oz. k preprečitvi, da vam vlomilci odtujijo predmete iz vaše hiše. Seveda vam še priporočam, da se o tem pogovarjajte s sosedi, opazujte dogajanje okoli vaše hiše, ko ste doma in če opazite kaj sumljivega, si to zapišite (gibanje sumljivih oseb, sumljivi avtomobili …). Bi bilo pa smiselno, da o tem preventivno obvestite policiste pristojne policijske postaje, kjer živite ali pa se povežite s vodjo policijskega okoliša ter mu prenesite vaša sumljiva opažanja. Za policiste je vsaka informacija o sumljivem dogajanju v bližini stanovanjskih hiš dobrodošla. 

Spodaj si poglejte video, kako neizkušeni vlomilci vlamljajo. Zavedati se je potrebno, da je večino vlomilcev pri vlomu strah.

ZELO POMEMBNO OBVESTILO!

V primeru, da se vam zgodi vlom je ZELO POMEMBNO, da ostanete zunaj in ne vstopate v stanovanjsko hišo, ker boste lahko uničili različne sledi, ki so jih vlomilci pustili na kraju, razen v primeru, da bi bil storilec še na kraju. Pa še v tem primeru bodite previdni, če resnično lahko sami primete vlomilca naredite to, v nasprotnem primeru pa se ne izpostavljajte nevarnosti in si raje o vlomilcu in npr. vozilu zapomnite čimveč podatkov. O vsem pa takoj obvestite policijo. Kaj vam je bilo ukradeno, boste pogledali na koncu, ko bodo policisti opravili ogled vloma. 

Če potrebujete nasvet, pomoč, ... nas kontaktirajte.